Citeer:
Je kunt je echter als nog afvragen waaróm mensen willen trouwen. Welk motief schuilt daar heimelijk achter, denk je? Wat voegt het anders toe aan je liefde voor iemand? Feitelijk niets, lijkt me. Het huwelijk is volgens mij voor je liefdesrelatie als zodanig van secundair belang, echter, het is een symbool wat uitgaat naar de rest van de samenleving.
Hier kan ik mij in vinden. Echter ik denk dat het ritueel als vorm van "beklinking" toch ook gewoon betekenisvol is voor mensen. Het is als de medaille die je krijgt uitgereikt als je een kampioenschap hebt gewonnen. Wat voegt die medaille feitelijk toe? Maar het symboliseert de overwinning en maakt het daarmee als het ware tastbaar.
Citeer:
Niet voor niets hebben we seks met behulp van een condoom; koffie zonder cafeïne; bier zonder alcohol.
Dit is wel interessant. Als je het zo bekijkt zit er een gevoel bij van... schaamte. Wat betreft het bier en de koffie. Alsof "de man" geen echte man meer mag zijn
. Hij durft eigenlijk niemand recht meer in de ogen te kijken hierover. lol! Alsof hij in een ferrari rijdt, maar de ferrari kan niet harder dan 80. Iedereen ziet dat hij die auto rijdt, maar "wat een mooie auto heb ik he" durft hij niet te zeggen.
Citeer:
Doorgaans verzet ik me tegen opvattingen dat de huidige samenleving inferieur, slecht of gebrekkig is in zulke mate, dat zij onderdoet voor 'vroeger'. Het valt me op dat mensen die dergelijke uitspraken doen doorgaans weinig goede (gedetailleerde) kennis van de geschiedenis hebben.
Ik baseer me eerlijk gezegd voornamelijk op de indruk die ik heb van het leven van mijn ouders en hun ouders. Ik heb niet de indruk dat de communicatie in die gezinnen nou zo geweldig was. De man was vaak een "harde" die zijn gevoelens niet kende of uitte. De vrouw was minder geëmancipeerd en daarmee ook wat de vrouw vertegenwoordigt: het gevoel. Voor mij is duidelijk dat mijn broer en ik (en zus) beide beter communiceren dan mijn vader, mijn opa of mijn bap.
Ik krijg de indruk dat dit de voornaamste vooruitgang is geweest in de moderne tijd, in sociaal-cultureel opzicht. Dichter bij je gevoel staan correleert ook met meer op je eigen mening en denken vertrouwen, dus met de religieuze emancipatie van het westen.
Tegelijkertijd heb ik de indruk dat mensen vroeger warmer naar elkaar waren, met name omdat de gemeenschappen kleiner waren en het leven minder economisch was (efficient, druk, gehaast, veeleisend).
Een toegenoemen gevoels-emancipatie kan dan misschien paradoxaal genoeg leiden tot slechter functionerende relaties. Maar dit is schijn, het is eerder zo dat het slechte functioneren eerder wordt opgemerkt en naar wordt gehandeld.