Jaja, we doen het allemaal in meer of mindere mate, en toch bestaat er een soort moratorium op: je mag het alleen doen in de privé sfeer of als er niet al te veel mensen bij zijn.
Vloeken drukt iets uit: een negatief gevoel. Dat gevoel binnen houden is ook niet goed, want dan hou je die negativiteit in jezelf waar het alleen maar schade kan aanrichten.
Sommige geledingen van de maatschappij vloeken veel meer, harder en vaker dan andere. Die mensen zijn ook negatiever in zekere zin, hebben meer om uit te drukken.
Stoppen met vloeken is eigenlijk niet mogelijk. Je begint er vanzelf weer mee, tenzij je echt angstig er voor bent. Veel mensen gaan over op een 'beschaafde' vorm van vloeken, ook uit angst. Zo is 'godverdomme' in het verleden verbasterd tot 'gadverdamme' en 'potverdorie', wat een hele andere betekenis kan krijgen. Tegenwoordig is het woord 'chips' hip als vervanger voor 'shit'.
Op mij komt het over als dat je de energie binnen houdt, als je zo'n verbastering gaat gebruiken. Het drukt het niet echt uit! Je wordt een nepversie van jezelf.
Een zichzelf respecterende mens vloekt dan ook met overgave.
Toch is vloeken ook niet alleen maar goed, aangezien het uitdrukken van het gevoel in de taal die negativiteit in de taal aanbrengt, wat een soort cultureel geheugen is, waardoor de negativiteit die je moet uitdrukken deel is en blijft van de maatschappelijke levensinstelling.
Het is dus een cirkel: je moet het uitdrukken, maar doordat je het uitdrukt moet je het
blijven uitdrukken. Alleen kleine vooruitgang is mogelijk op elk gegeven moment: een beetje minderen, en zeker niet gebruiken wanneer het niet nodig is.
Er zijn sociale groepen waar echt te pas en te onpas wordt gevloekt. Dit zijn vaak laaggeschoolde of kansarme sferen. Ouders die vloeken en kinderen die het op zeer jonge leeftijd overnemen. Kinderen die elkaar schoppen en slaan. Veel negativiteit, weinig goede communicatie of liefde.
Er was eens een man die zijn hele leven geen 'godverdomme' durfde te zeggen uit angst voor de hel. Ergens op 80-jarige leeftijd zei hij het voor het eerst. Het was zo'n opluchting voor hem dat het de kranten haalde
.
Wat vinden jullie van vloeken? (Schelden kunnen we het later over hebben).