Hmm okay je hebt een punt, maar dat gaat niet voor iedereen op.
Ik zou ook zonder Facebook kunnen leven, maar niet zonder instant messenger. Nou is "kunnen leven" een nogal absolute term die nuance behoeft. Het is vaak niet de vraag of je er zonder kúnt leven, maar of je er zonder wílt leven. En dat is een kwestie van wat het je oplevert en wat het je kost.
Voor mij is MSN noodzakelijk omdat
- ik vanwege mijn ziekte opgesloten zit in huis en niet kan telefoneren of reizen.
- IM een laagdrempelerige vorm van communicatie is dan telefoneren (en goedkoper) waardoor ik véél meer met mensen kan communiceren dan wanneer ik alleen kon bellen (ik zou nooit al die mensen bellen iedere dag waar ik iedere dag uren mee chat, en zeker niet voor dezelfde duur).
Verder is het probleem dat we in een sociale realiteit leven. Vanwege Facebook en Twitter sturen mijn vrienden mij minder emails. Als ik nu Facebook opgeef, (Twitter gebruik ik niet) dan ben ik dus slechter af dan vóór Facebook bestond, aangezien die mensen niet voor mij in het bijzonder een extra email gaan uitsturen. Dit is niet een heel groot verlies, omdat Facebook voor mij niet heel belangrijk is.
Maar Facebook is uiteraard de minste van deze dingen en het is net zo goed van toepassing op Youtube en Google Search.
Punt is dat die gedachte dat je "altijd een keuze hebt" een fallacy is. Hier is waarom.
Stel je voor dat ik als kind en als jongere dat argument ter harte zou hebben genomen toen ik illegale software ging gebruiken. Ik zou dan geen MS-DOS zijn gaan gebruiken. Ik zou geen GW-Basic zijn gaan programmeren. Ik zou geen QBasic zijn gaan programmeren. Ik zou geen Turbo en Borland Pascal zijn gaan programmeren. Dus ook geen Borland Delphi, en aangezien ik never nooit zo ver gekomen zou zijn, ook geen Java. Ik zou niet mee hebben gedaan aan de Informatica Olympiade in Delft, en ik zou geen Technische Informatica zijn gaan studeren. Ook zou ik nooit Microsoft Windows zijn gaan gebruiken, want daar had ik het geld gewoon niet voor. Al die programma's waren illegaal. Al die programma's vereisten het accepteren van een gebruikersovereenkomst die ik dus gewoon aan m'n laars lapte. In al die gevallen was ik strafbaar. In al die gevallen had er iemand kunnen zeggen "je had de keuze om die programma's niet te gebruiken, dus het is immoreel dat je het toch gedaan hebt."
Technisch gezien heb je altijd een keuze. Maar je hebt niet altijd een
goede keuze. Vaak impliceert het maken van de 'ethische' keuze dat je er op achteruit gaat. Dat je niet kunt doen wat je wilt doen. Dat je niet het leven kunt leiden wat je wilt leiden, of het nou een klein of een groot offer is wat je maakt.
Facebook is een klein offer. YouTube is een groot offer. En gemotoriseerd vervoer is een zeer groot offer.
Met "auto" bedoel ik uiteraard al het gemotoriseerde verkeer. Bussen. Treinen. Taxi's. Vliegtuigen. Trams. Metro's.
Mensen zijn afhankelijk geworden van die dingen omdat de maatschappelijke realiteit zich is gaan herinrichten rond die mogelijkheden. In het jaar 1900 had je geen auto nodig omdat mensen dichter bij elkaar leefden en werkten. Met de opkomst van het gemotoriseerde verkeer zijn mensen verder uit elkaar gaan leven waardoor we nu niet meer zonder kunnen.
Als ik mee wil doen met de maatschappij, en de bijdrage wil kunnen leveren die ik wil leveren, dan moet ik gebruik maken van internet, chat, zoekmachines, YouTube, forums, bittorrent, etc. Dan kun je zeggen: dat is dan je eigen keuze - ja, maar ik ga niet mijn eigen leven sabotteren. Dat ik die keuzes maak komt nou juist doordat ze iets waardevols en voor mij essentieels toevoegen. Die diensten zijn nuttig en in zekere zin noodzakelijk. (Toen ze er niet waren waren ze niet noodzakelijk, maar nu ze er zijn zijn ze noodzakelijk voor mij om te gebruiken.) Het probleem is niet dat we gebruik maken van die diensten, maar dat die diensten niet in handen zijn van het volk, dat we ze niet in eigen beheer hebben.
Ik denk dat het ons op een bepaalde manier in het echte leven asocialer maakt dan socialer. Maar dat is een andere discussie dunkt meDat ben ik met je eens. Maar ik ben zelf iemand die met alle macht geprobeerd heeft tegen de stroom in te zwemmen, en ik heb me uiteindelijk gerealiseerd dat het niet kan. Ik ben er mee gestopt om mezelf dingen te ontzeggen. Het is ongezond, het is een verzwakking van je geest, en het belemmert en verkleint je slagkracht in het leven. Als je iets wilt betekenen voor deze wereld, moet je je volle krachtige zelf zijn. Je moet volledig met de stroom mee gaan, en je moet anderen leren met de stroom mee te gaan, want daarin ligt gezondheid en verlichting. Je geneest de maatschappij niet door zelf met een kromme rug te lopen...
Dus ik zeg nu: ik geniet van alles wat het leven mij te bieden heeft.
En alle gezonde mensen doen dat (en de meesten zijn gezonder dan ik). Dat is gewoon de realiteit. Dat is hoe het werkt. Je kunt dus niet van mensen gaan verwachten dat ze massaal Facebook of MSN of Hotmail of Google of Youtube of Gmail of Windows of .... gaan boycotten uit onvrede. Dat is volkomen onnatuurlijk. Dus ze zijn afhankelijk van diensten die zich aan hun invloed onttrekken, maar dat komt niet doordat mensen "stomme" keuzes maken (wat zijn ze toch dom dat ze zich afhankelijk hebben gemaakt, de sukkels!), maar omdat de maatschappij als geheel georienteerd is volgens verkeerde principes (met name centralisatie en concurrentie).
En het resultaat van die oriëntatie is dus dat belangrijke diensten in beheer zijn van lieden die zich niets aantrekken van de gebruikers maar er alles aan doen om hun bron van inkomsten tevreden te houden.
Toch zijn er her en der keuzes die je kunt maken... je kunt kiezen voor kleinschalige, persoonlijke bedrijven waar je geen nummertje bent maar een waardevolle klant. Dit werkt automatisch decentralisatie in de hand, en daarmee de persoonlijke macht die mensen hebben over hun eigen leven (zodat je wél iets te kiezen hebt). (Het is niet erg om afhankelijk te zijn, maar wees dan afhankelijk van iets waar je zelf zeggenschap over hebt!
).
Misschien moet we het daar over hebben. Misschien zou dat interessant zijn. Dat zou een interessant onderwerp kunnen zijn.
There are those who see things as they are and say why, and there are those who dream of things that never were, and say, why not?