Citeer:
Rekening houden met en verantwoording nemen voor beiden vinden hun grondslag pas in het herkennen van de gevaren. Is de spreker, die wel eens zou kunnen verspreken, verantwoordelijk voor de gedachten van de luisteraar, die wel eens zou kunnen mis-interpreteren?
Herkennen van gevaren bij lol en ernst houden in dat de persoon in kwestie zich bewust is van conventionele grenzen die gelden binnen de groep. Deze zou zijn gedrag daar dan op af stemmen. Maar wat wil je eigenlijk precies zeggen?
Wat het misinterpreteren betreft, dat kán aan de spreker liggen. Evenzeer kan het aan de hoorder liggen, of aan het gebruikte medium waarmee de boodschap is overgebracht. Wat heeft dit volgens jou met lol en ernst te maken?
Citeer:
Ik denk dat het (om even heeeel flauw te gaan doen) het typische, alombekende yin en yang verhaal is: het ene kan niet bestaan zonder het andere!
Alles wat elkaars tegenpool is, heeft elkaar nodig om te kunnen bestaan. Zo houdt het elkaar in evenwicht en is er harmonie.
Ik denk inderdaad ook dat het hier om iets relativistisch gaat, al is het niet zo strikt als bij b.v. dag vs. nacht, goed vs. kwaad enzovoort. Want je kunt je serieus afvragen in hoeverre ernst daadwerkelijk niet kan bestaan zonder lol. Praktisch gezien: bij de persoon in kwestie zelf is het heel wel mogelijk dat ernst overheerst, zonder ruimte te bieden aan lol. Maar wanneer ik zeg dat lol en ernst elkaar veronderstellen, dan bedoel ik dat op sociaal maatschappelijk vlak. Evenzo doel ik dan op het concept op zichzelf: lol kan alleen de lol zijn als het inspeelt op de ernst.