Psyche en lichaam zijn verbonden met elkaar. Dat spreekt voor zich. Even logisch is het dan dat ze met elkaar in interactie staan en dus een wisselwerking hebben.
Aangenomen dat de psyche via de zenuwen werkt (de hersenen zijn een massa van zenuwcellen en axonen), is het ook logisch. Immers, alle plekken in je lijf is met alle andere plekken verbonden d.m.z. zenuwuiteinden. Hersenen > hersenstam > ruggenmerg > zenuwbanen > zenuwuiteinden. Zodoende heeft de resorbtie van voedingsstoffen in je darmen en je algehele stofwissling invloed op je psyche. Zenuwcellen willen per slot van rekening ook hun dagelijkse portie glucose, vetzuren etc. Een (erg) vervuild darmstelsel, bijvoorbeeld, kan leiden tot depressieve klachten. Andersom kan b.v. psychische stress leiden tot fysieke klachten, zoals haaruitval. Psyche > zenuwen > weefsels van je lijf.
Wat gezondheid is valt moeilijk te definiëren. In het woordenboek staat bijvoorbeeld 'niet ziek'. Ziek is datgene wat we niet willen en als afwijkend beschouwen. Gezond is dan dus datgene wat we als de norm zien. Dat geldt ook voor geestelijke dingen, want in sommige landen wordt homoseksualiteit als 'ziek' gezien. Omdat het als 'afwijkend' beschouwd wordt, heeft dat kunnen leiden tot het onderdrukken van symptomen zoals we dat vandaag de dag doen: pil erin rammen, weg klacht en weer doorsjouwen. Hiermee wordt in wezen voorbij gegaan aan het feit dat 'ziekte' juist een dankbaar signaal van het lijf kan zijn waarmee te kennen gegeven wordt dat de patronen die je tot dan toe volgde niet goed zijn, voor je lichaam of geest, of beide. De verkeerde eetgewoonten, woonomstandigheden, te veel werken, noem maar op. Eigenlijk is ziekte dus ook een kans tot inzicht, hoe vervelend of erg het dan ook kan zijn.
_________________ 'The real act of discovery consists not in finding new lands but in seeing with new eyes.' - Marcel Proust
|